Kameraväskor

Har man köpt en ny systemkamera med flera olika tillbehör, eller har en gammal som blivit liggandes hemma, är det dags att fundera över en kameraväska. En kamera, samt tillbehör, kan vara väldigt otymplig att bära med sig om man inte har en lämplig väska och då finns det risk att kameran lämnas hemma istället. Dessutom kan man förvara sakerna på ett mycket praktiskt och ergonomiskt sätt, samt att man skyddar sin utrustning.

Ordet ”kameraväska” är ett samlings ord för flera olika varianter och modeller. Den minsta väskan kallas bältesväska. Som namnet avslöjar bärs väskan i bältet/skärpet, men modellen är nästan utesslutande för kompaktkameror och därför mindre intressant för något som just köp eller ska köpa en systemkamer (med förutsättning att det inte är en kompakt systemkamera).
Istället kan man titta närmare på de andra typerna av väskor, exempelvis slingväskan. Detta kan beskrivas som ett mellanting av väska och ryggsäck. Väskan har en axelrem som går på diagonalen och som bärs på ryggen. Använder man sig av denna typen av väska behöver man sällan ta av sig väskan om man snabbt behöver komma åt kameran, eftersom man vrider fram den på sidan av kroppen och öppnar väskan på sidan. Många tycker det är en enkel och praktiskt lösning, samt att väskan sitter skönt och stadigt på ryggen.

Axelremsväskan är den vanligaste typen av kameraväskan, eftersom den finns i så många olika storlekar – från de små, i princip en bältesväska med axelrem, till stora väskor som rymmer hela system. Till väskans nackdelar hör dock de ergonomiska egenskaperna – axelremmen ger en hög påfrestning på den axel där väskan blir buren. Är man en amatörfotograf har detta ingen större betydelse, då väskan används under en begränsad tid.
Det är bra att titta i väskan och se hur den ser ut inuti. Hur många fack har den? Finns det vadderade mellanväggar? Kan man flytta dessa efter behov? Det bör dessutom finnas mindre fack för små tillbehör, så som minneskort eller ett extra batteri. Vad gäller axelremmen, bör den erbjuda en bra bärkomfort och en gummerad sida mot axeln – så att remmen inte glider av.
För den stilmedvetne fotografen finns även designväskor.

Att hitta rätt modell av väska kan vara svårt, men om man vet vad man vill ha och behöver kan man med säkerhet hitta en mycket bra kameraväska för ett rimligt pris. Väskorna, beroende på modell, kan kosta allt från några ynka kronor upp till tiotusentals kronor. De återfinns i butiker där man köper kameror och tillbehör, men också i många andra butiker.

Erbjudanden