Kamerastativ

När man fotograferar vill man sällan att bilden ska bli suddig och få dåligt resultat på grund av ofrivilliga skakningar eller rörelser i handen. Därför är det bra om man investerar i ett kamerastativ till systemkameran. Stativen kan delas in i (främst) tre olika grupper: ministativ, enbensstativ och trebensstativ. Stativen kan bestå av med mängd olika material, kulleder, vikter och finesser.

Ministativet, som även kallas resestativ, finns att hitta i flera olika utföranden. De minsta har tre små ben som gör att man kan ställa ifrån dig kameran på en plan yta – om man själv vill vara med på fotot eller om man helt enkelt vill ha lite extra stöd vid långa exponeringstider. Det skulle också kunna vara till hjälp om vid makrofotografering. Det finns ministativ som består av sugproppar och ett kamerafäste. Dessa kan placeras på fönster exempelvis. Det finns även stativ som utrustats med en klämma. Med den kan man fästa kameran på ett staket eller en stol – praktiskt på resor då man inte vill bära med sig ett stort stativ. Största fördelarna med ett ministativ är just att de är små, lätta och alltid kan bäras med i väskan.

Trebensstativet är det allra vanligaste kamerastativet och kan användas inom flera olika områden. Det är inte bara de som fotograferar som använder detta, utan även astronomer, ornitologer och vägmätare har nytta av trebensstativet, men de ställer såklart andra krav. Enbensstativet är ett bra alternativ för fotografer som vill ha extra stöd vid längre exponeringstider eller vill fotografera med ett långt teleskopobjektiv. Enbensstativet tar mindre plats och väger mindre än trebensstativet. Trots det ger stativet ett mycket gott stöd! Vid köp av enbensstativ är det längd, vikt och pris några av de viktigaste faktorerna att se över. Vissa stativ har tre små ben som kan fällas ut längst ner, vissa har en gummifot och vissa har en spets (som är bra om man står på is).

Ett kamerastativ går att köpa i de flesta butiker som säljer kameror och andra tillbehör och behöver inte kosta skjortan! Det finns billiga ministativ för några få tiokronor. Men vill man ha ett stativ av hög kvalitet med bättre lås, som är lättare i vikt, stabilare och smidigare får man betala ett högre pris. Alla dessa egenskaper hänger nämligen samman med kostnaden för stativet. De allra lyxigaste kamerastativen kan kosta upp till tiotusentals kronor – några kan till och med kosta över 100.000 kronor! Exempel på butiker som säljer kamerastativ är Elgiganten, Komplett, Media Markt och många fler! Innan du bestämmer dig – glöm inte att se över hur många sektioner benen har och om det finns extra benstöd, som fästs mellan benen och mittpelaren.

Erbjudanden